Menu

. Joc i literatura, creixent amb la màgia de les històries

Sessions: 1
Lloc:
Máxim per aula: Grup Aula

Destinataris
Infantil 1
Infantil 2
P3
P4
P5
Primària 1
Primària 2
Primària 3
Primària 4
Primària 5
Primària 6
Responsable/s
Raquel de Manuel Mur  

 
Descripció
“Si volem una literatura infantil i juvenil que surti d'ells i elles, que visqui en ells i elles, que els ajudi a créixer i a viure més amunt, hem d'aconseguir relacionar íntimament aquests tres substantius: imaginació-joc-llibre.” Gianni Rodari, educador italià i creador d'històries.

Aquest taller és un espai-temps en grup per gaudir de la narració d'àlbums il·lustrats contemporanis i contes de la tradició oral que ens conviden a pensar sobre nosaltres, el grup i el món. I també és un espai-temps per jugar en grup creant noves històries imaginatives, per mitjà de dinàmiques teatrals, jocs de Gianni Rodari, jocs de cartes i altres materials artístics. Tot unit fa d'aquest taller un espai de joc i literatura per gaudir, repensar i recrear les històries col·lectives.
Objectius
- Generar una vivència individual de benestar a través de la narració d'una bella història oral i visual.
- Vivenciar una experiència grupal compartida, imaginativa i lúdica dins les biblioteques escolars o aules.
- Crear amb infants, joves i educadors històries noves i plenes de fantasia per mitjà de tècniques de jocs de creació d'històries.
- Desenvolupar criteri artístic a través de la diversitat del llenguatge visual, oral i literari.
- Descobrir estructures narratives, el seguiment d'arguments i el desenvolupament d'històries.
- Mostrar recursos i bibliografia sobre la pedagogia de la fantasia i la imaginació que puguin inspirar les educadores i els educadors per emprar-los a les aules.
- Inspirar els infants, joves i educador a viure la fantasia i la imaginació com una eina de creació i transformació individual, grupal i social.
- Promocionar i potenciar l'ús de les biblioteques d'aula i escolars.


Continguts
Conceptes:

Procediments:
Diversitat i creativitat del llenguatge visual, oral i literari; estructura narrativa i seguiment d'arguments; la literatura i les bones històries com a agents de transformació social; la imaginació; els jocs col·lectius de creació d'històries; biblioteca d'aula i escolar com a espais educadors.
Actituds:
Imaginació i col·laboració
Metodologia
Abans:
Explicar una història proposada (diferent per a cada nivell) a l'aula i preparar l'espai de l'aula o la biblioteca escolar per inspirar-nos i acollir-nos amb comoditat.
Durant:
- D'Inf1 a P5: sessió de 45 minuts. Es realitza una narració d'àlbums il·lustrats, combinats amb sons i cançons i materials visuals de 30 minuts. I es finalitza amb una proposta de manipulació sensorial i cançó-joc sobre els contes narrats (15 minuts).

- A Primària: sessió de 60 minuts. Es realitza una narració de tres àlbums il·lustrats i es proposa després de cada narració una activitat de ludificació col·lectiva relacionada amb el contingut i la imatge dels llibres mostrats. Els àlbums il·lustrats i els jocs i materials s'adaptaran a l'edat dels infants i/o joves i a la diversitat del grup.

Amb els nens i nenes fins a 4t de primària s'utilitzaran jocs com els Story Cubs gegants o el Tangram per inventar possibles finals d'una història, i amb els més grans (a partir de 5è) s'empraran jocs de creació amb paraules de Gianni Rodari i cartes Dixit, entre d'altres.

Tots els àlbums il·lustrats narrats (triats després de més de 10 anys d'experiència) tenen una qualitat estètica i narrativa i són històries que conviden a l'autoreflexió, inspiren a descobrir noves mirades de la realitat i parlen de la llibertat de ser, estimar-se i estimar el món.

Després:
Es facilitarà a les educadores i educadors un document d'inspiració per a l'aula. En aquest material podran trobar una bibliografia d'àlbums il·lustrats i propostes de jocs de creació d'històries adaptats a les edats i diversitat dels grups que acompanyen.
Recursos
MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
Àlbums il·lustrats 
Jocs de creació d'històries 
 Aula o biblioteca escolar
Observacions
Aquesta activitat les aules ueeco.